Slik starter du kodekveld for ansattes barn

Vi får ofte spørsmål om hvordan bedrifter kan hjelpe Lær Kidsa Koding på best mulig måte. Noen ønsker å donere foredragshonorar til oss, andre har sponsa arrangementer, Samsung har sponsa LKK med en stilling i flere år og andre igjen donerer tid slik at ansatte kan jobbe frivillig for oss. Det er fantastisk flott - og vi setter så stor pris på all støtte vi får!

En annen ting en bedrift kan gjøre, er å lage en kodekveld for ansattes barn. Det er det flere som har gjort og @simen.sommerfeldt har laga ei sjekkliste etter ein Kodekveld hos Bouvet. Punktene under er hentet fra hans erfaringer:

 1. Få tak i lokaler som er store nok til å kjøre flere parallelle spor. Det er ikke nødvendig å samle alle først: De kan gå rett til “Oppgaverommet”.
 2. Samle et prosjekt-team slik at du ikke sliter deg ut. Del på oppgavene. Noen lager diplomer, noen skaffer instruktører, andre sørger for mat og vasking.
 3. Bestem dere for oppgaver som favner forskjellige aldersgrupper. Vi valgte Code Studio for de fra 6-8, Scratch for 8-12, Minecraft for 10 og opp, og Processing for 12 og opp. Micro:bit er veldig populært, men det forutsetter at du har/kjøper inn micro:bits i forkant.
 4. Lag påmeldingsskjema (f.eks google forms) der foreldrene kan melde på opp til tre barn med angivelse av spor. Lag gjerne rom for at ansattes barn kan ta med en venn.
 5. Hold en presentasjon om hvorfor det å lære barn koding er viktig!
 6. Om dere kan: Få laget noen kule t-skjorter og slikt. Husk at det må bestilles et par uker i forveien, så det setter en grense for hvor tett opptil dere må stenge påmelding. (Her er lenke til LKK-logoer
 7. Ha også en del “slack” i antall deltagere på hvert spor. Folk bytter!
 8. Få tak i nok instruktører. Kanskje du som jeg kjenner noen i en kodeklubb som kan hjelpe? Vi fikk hjelp av programmerer-foreldre også, Du bør påregne en hovedinstruktør og ha så ca. 3 hjelpere per 10 barn
 9. For alle andre oppgaver enn de fra studio.code.org: Skriv ut ett eksemplar til hver deltager som de kan sitte og se på mens de jobber - eller lær de å bruke to ulike faner samtidig.
 10. På selve dagen: Ha et bord ved inngangsdøra der dere tar i mot folk, deler ut skilt og t-skjorter, og leder dem til riktig rom. Husk å ha noen tomme skilt. Det kan komme folk som “Har glemt å melde seg på”
 11. Servér gjerne pølser, frukt og vann! Det er lurt å unngå brus og potetgull for å slippe søl i tastaturer og gjøre det enklere å holde rent etterpå. Det fungerer fint å bare ha mat og frukt stående, så kan folk forsyne seg underveis.
 12. Samle gjerne foreldrene midtveis for å informere om Lær Kidsa Koding og Kodeklubben. Si fra til oss hvis du vil få en presentasjon. Man kan rekruttere mange til kodetimen og kodeklubber den kvelden - og det vil vi jo!
 13. Ha klar ferdig utfylte diplomer som dere deler ut når barna går. Og noen tomme for å gi til etterslengere.
 14. Vi holdt på i to timer fra fire til seks. Barna blir trøtte om du holder på lenger.
 15. Om du skal ta bilder: Spør først foreldrene om det er greit at de brukes på blogg (fortell formålet!) eller ta bilder bakfra slik at barna ikke kan kjennes igjen.

Om du ønsker å se/høre en presentasjon om det samme, kan du sjekke ut om da Trude Martinsen og Lars-Erik Wollan i Steria arrangerte bedriftskodekveld:

Om du arrangerer bedriftskodekveld, blir vi veldig glade om du deler det med Lær Kidsa Koding/kidsakoder både på Facebook og Twitter.

1 Like